Najlepsi na świecie szefowie kuchni sami hodują rośliny, których używają, do przyrządzania swoich wybitnych potraw. Teraz możesz do nich dołączyć dzięki kompleksowemu przewodnikowi po sezonowej kuchni.
Czy każdy z nas może uprawiać zioła, pomidory, szczypior lub inne rośliny i mieć własne zbiory kuchennych rarytasów? Autorzy książki „Zjedz, przechowaj, zbierz”, Johannes Wätterbäck, Theres Lundén, choć mieszkają w Skandynawii, od lat cieszą się własnymi plonami co miesiąc i komponują swoje jadłospisy w oparciu o produkty z własnych upraw. Przekonują, że może tak robić każdy z nas, nie tylko mieszkaniec wsi, ale i mieszczuch z przydomowym ogródkiem, a nawet dumny posiadacz kilku doniczek na balkonie.
Jak więc uprawiać i przechowywać owoce i warzywa, żeby nie traciły niebywałego smaku jesieni, zapachu lata, czy wiosennej świeżości? I jak łączyć najlepsze jakościowo produkty z własnego warzywnika lub od lokalnych dostawców, żeby komponować smaczne, zdrowe i proste potrawy? To wiedza szczególnie przydatna w czasach rosnącej mody na naturalne, proste potrawy, dzięki którym nie tylko zaspokoimy głód, ale też możemy wzmocnić prawidłowe funkcjonowanie i odporność organizmu.
Dzięki tej książce odkryjesz kuchnię sezonową i przygotujesz:
• modne, wyraziste kimchi,
• wyborną pastę z fety i tymianku,
• makaron z kremowym sosem z jarmużu,
• zupę z chrzanową śmietanką,
• kremową pastę baba ghanoush
oraz wiele innych potraw, które zachwycą twoją rodzinę i przyjaciół.
Zbierz, przechowaj, zjedz to zdecydowanie więcej niż poradnik ogrodniczy czy zwykła książka kucharska. To mała biblia slow food – przepięknie ilustrowany, bogaty przewodnik po smakach i zapachach darów natury, które łatwo można wyhodować, zakonserwować i zmienić w ekscytujące kulinarne doznania.
Wydawnictwo Znak, Kraków 2021
www.znak.com.pl