Wiesz czym jest chlorella? Ten modny suplement zdrowej i zrównoważonej diety to słodkowodna alga o działaniu oczyszczającym. To bogate źródło witamin i minerałów, które mają znaczący wpływ na nasze zdrowie. Warto rozważyć więc włączenie jej do codziennego jadłospisu. Jakie jeszcze zalety ma ten superfood?
Chlorella
Chlorella pochodzi z Japonii, gdzie na jej punkcie rozpoczęło się prawdziwe szaleństwo. Do diety włączyły ją zarówno osoby, które chcą się odchudzić, potrzebują oczyszczenia organizmu z toksyn oraz wszyscy, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Ta mikroalga, czyli chlorella pomaga także rozwiązywać wiele problemów ze zdrowiem – od słabej odporności po łagodzenie objawów schorzeń tarczycy, takich jak Hashimoto. Chlorella to prawdziwa bomba witaminowa – zawiera aminokwasy, ma duże stężenie chlorofilu (posiada najwyższe stężenie nie tylko wśród innych alg, ale roślin w ogóle) i kwas foliowy. Zawiera witaminy z grupy B, a także A, C i E. Chlorella to także solidna dawka żelaza, wapnia, potasu, magnezu, cynku, manganu, fosforu, selenu i jodu. Ma zdecydowanie silniejsze działanie niż popularna spirulina.
Chlorella ma silnie właściwości detoksykujące. Dzięki temu jest często stosowana w ramach medycyny alternatywnej. Warto także zauważyć, że ten superfood pomaga także w pozbyciu się nieprzyjemnego zapachu z ust czy także niweluje nieprzyjemną woń potu.
Przyjęcie dużej dawki chlorelli przed spożywaniem alkoholu może zapobiec kacowi, ze względu na jej detoksykujące działanie. To głównie przez zawarty w niej chlorofil, który oczyszcza wątrobę.
Chlorella cena
Chlorellę najczęściej kupuje się w sproszkowanej postaci. Można jej wtedy używać jako dodatku do owocowo-warzywnych koktajli, zup, sosów czy nawet deserów. Inną możliwością jest także przyjmowanie chlorelli w postaci tabletek.
Cena pigułek zależy głównie od tego, ile sztuk zawiera opakowanie. Średnia cena to ok. 12-14 zł za 100 tabletek, chociaż opakowania zawierają o wiele więcej – 200, 500, tysiąc a nawet ponad. Mieloną chlorellę kupuje się w opakowaniach na wagę. Tu ok. 12-14 zł trzeba zapłacić za 50g produktu.