Zapewne każdy słyszał zalecenia dietetyków dotyczące konieczności wzbogacenia swojego menu w pokarmy bogate w błonnik. Lecz czym tak naprawdę jest ten element diety wywołujący tyle emocji? Dlaczego tak ważna jest dieta bogata w błonnik? Przecież nawet go nie trawimy…
W ludzkim organizmie nie ma enzymów trawiących błonnik. Dzięki temu pełni on funkcję miotełki usuwającej z przewodu pokarmowego zalegające resztki jedzenia, toksyny i metale ciężkie, dbając tym samym o właściwą perystaltykę jelit. W rezultacie przyspieszona zostaje przemiana materii, ciśnienie tętnicze krwi ulega obniżeniu, a zaparcia, wzdęcia czy biegunki mogą przejść do historii. Błonnik w diecie spełnia jeszcze jedną ważną funkcję – wspomaga odchudzanie. Dłuższe żucie i rozdrabnianie pokarmów bogatych w tę substancję sprawia, że szybciej osiągamy uczucie sytości. Ponadto jest swoistym wypełniaczem żołądka, dlatego przez dłuższy czas nie odczuwamy głodu.
Jak zwiększyć ilość błonnika w diecie? Które produkty go zawierają?
Niestety w Polsce spożycie błonnika nie jest zadowalające. Wynosi raptem 15 g dziennie. Natomiast według Światowej Organizacji Zdrowia powinno się kształtować na poziomie co najmniej 35 g. Świetnym przykładem na to ile błonnika w diecie powinno się codzienne dostarczać organizmowi może tu być Afryka, gdzie na dzień zjada się, aż 60 g błonnika i dzięki temu wśród jej mieszkańców notowana jest bardzo niska zachorowalność na choroby nowotworowe jelita grubego oraz odbytu.
Jak zwiększyć ilość błonnika w diecie? Które produkty zawierają błonnik? Głównymi źródłami błonnika są produkty zbożowe, owoce oraz warzywa. Z tej pierwszej grupy należy wybierać pieczywo razowe, żytnie lub mieszane produkowane z mąki pochodzącej z niskiego przemiału. Zaprzyjaźnij się także z grubymi kaszami (gryczana, jęczmienna perłowa, pęczak), płatkami zbożowymi oraz prawdziwą błonnikową bombą – otrębami. Jeśli chodzi o warzywa, najwięcej błonnika posiadają rośliny strączkowe, korzeniowe, kapusta, kalafior, rzepa, kalarepa. Natomiast z owocowej rodziny wybierz śliwki, żurawiny, jabłka, gruszki, morele, owoce suszone oraz drobnopestkowe (maliny, jeżyny, truskawki, agrest). Nie zapomnij również o orzechach i nasionach zwłaszcza migdałach, maku, wiórkach kokosowych czy sezamie.
Na sklepowych półkach można również spotkać produkty wzbogacone o dawkę błonnika. Wśród całego asortymentu znajdziesz takie źródła błonnika pokarmowego jak zupy w proszku, sosy sałatkowe, kawy zbożowe czy mleczka do kawy. Błonnik obecny w ich składzie pochodzi zazwyczaj z cykorii czy ziaren zbóż lub nasion.
Włączając do swojej diety większą dawkę błonnika sprawisz, że twój organizm skutecznie przeprowadzi procesy oczyszczania.