Naukowcy odkryli molekularną zmianę w mózgu, która reguluje spalanie tłuszczu, dzięki której będziemy zdolni do kontrolowania przyrostu masy ciała po diecie.
Naukowcy z Monash University zidentyfikowali molekularną zmianę w mózgu, która potencjalnie kontroluje zdolność ludzkiego organizmu do magazynowania tłuszczu (szczególnie po długich okresach “głodu” lub utraty wagi) – proces leżący u podstaw efektu jo-jo, w której odzyskamy utraconą masę ciała przez dietę.
Możliwość kontrolowania tego przełącznika może być przydatnę w leczeniu otyłości i innych zaburzeń metabolicznych, takich jak cukrzyca typu 2.
Profesor Zane Andrews i jego współpracownicy z Monash Biomedicine Discovery Institute zidentyfikowali białko u myszy, zwane acetylotransferazą karnityny (Crat), w komórkach mózgowych przetwarzających głód, które regulują przechowywanie tłuszczu po diecie. Ustalenia te opublikowano w międzynarodowym czasopiśmie Cell Reports.
Kiedy jesteśmy na diecie (ewolucyjnie, gdy jest okres „głodu”), nasze ciała spalają więcej tłuszczu, aby dostarczyć wystarczającej ilości energii. Ale w tym samym czasie nasze mózgi walczą o oszczędzanie energii, a gdy tylko jedzenie staje się dostępne, ciało przechodzi w tryb magazynowania tłuszczu. Międzynarodowy zespół badawczy odkrył białko Crat i stworzył gatunek myszy, u których to białko jest nieaktywne. Myszy te, po poście lub po posiłku, zużywają swoje rezerwy tłuszczu w znacznie większym stopniu niż normalnie.
Według profesora Andrewsa, powtarzanie diety może prowadzić do przybrania na wadze, ponieważ mózg interpretuje tę dietę jako krótki głód i zachęca ją do przechowywania większej ilości tłuszczu na przyszłe niedobory. Po raz pierwszy białko Crat w komórkach mózgowych przetwarzających głód zostało zidentyfikowane jako przełącznik, który instruuje ciało, aby zastąpiło utraconą wagę poprzez zwiększone magazynowanie tłuszczu.
– Manipulowanie tym białkiem daje możliwość oszukiwania mózgu, a nie zastępowania utraconej wagi poprzez zwiększony apetyt i magazynowanie tłuszczu” – powiedział profesor Andrews – Regulując to białko, możemy zagwarantować, że efekty odchudzania spowodowane dietą będą się utrzymywać znacznie dłużej.
Źródło: medicalxpress.com