Ekologiczne czyli jakie?

Chcemy jeść zdrowo i naturalnie. Czy produkty ekologiczne naprawdę zasługują na nasze zainteresowanie i czy rzeczywiście są lepsze od żywności konwencjonalnej?

Żywność ekologiczna zawiera więcej składników odżywczych.Badania konsumenckie przeprowadzone w Europie wykazały, że spożycie żywności ekologicznej w tym rejonie stanowi część stylu życia. Jest to wynik ideologii, która wyraża pogląd, że żywność ekologiczna jest mniej skażona chemicznie oraz zawiera więcej składników odżywczych. Jednak aktualne wyniki badań naukowych nie potwierdzają tej tezy. Cechy jakościowe i smakowe żywności w znacznym stopniu zależą od warunków uprawy i hodowli niezależnych od stosowania nawozów i środków ochrony roślin.Produkty ekologiczne są droższe od konwencjonalnych.

Żywność ekologiczna jest droższa

Wynika to z faktu, że uprawy wykorzystujące metody ekologiczne, dają około 20% niższe plony. Dodatkowo koszty takich upraw i hodowli są droższe. Nie da się również ukryć, że żywność BIO w ostatnich latach staje się coraz bardziej popularna. W konsekwencji producenci żywności ekologicznej, chcąc powiększyć swoje dochody, podnoszą ceny produktów.

Reklama
Kongres ehotelarze

Normy 

Każde gospodarstwo ekologiczne podlega ścisłej kontroli jednostek certyfikujących i posiada swój unikalny certyfikat. Mamy więc pewność, że produkt, który kupujemy, został przebadany. Dodatkowo kary, jakie stosowane są przez jednostki certyfikacyjne wobec gospodarstw ekologicznych naruszających normy, są bardzo dotkliwe. Mogą doprowadzić nawet do odebrania certyfikatu na kilka lat.Żywność ekologiczna nie posiada zbędnych dodatków, takich jak konserwanty. Jest to bez wątpienia duża zaleta żywności BIO. Cały proces wzrostu roślin i hodowli zwierząt przebiega naturalnie, bez wspomagaczy, sztucznych nawozów, odżywek i środków ochronnych. Produkty z ekofarm posiadają więcej składników odżywczych i makroelementów. Dzięki temu, że takie produkty są w stu procentach naturalne, zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwory i inne choroby.

Produkty ekologiczne są gorsze w smaku od konwencjonalnych.

Żywność ekologiczna jest bogata w naturalne składniki i witaminy. Jej smak różni się w znacznym stopniu od produktów sztucznie polepszanych. Dużym atutem jest wartość biologiczna. Smak jest rzeczą subiektywną, lecz wystarczy spróbować produktów ekologicznych, takich jak chleb na zakwasie, świeże mleko czy twaróg, by przekonać się, że produkty BIO mogą być znacznie lepsze niż te konwencjonalne.

Reklama
Medical SPA